T'it'q'et Community Hall and Health Centre

Winner of the 2014 Large Institutional Building Woodworks BC Award

 
Light and refreshing. Subtle expression of culture re-expressed in an aesthetic. This project has soul as they’ve referenced traditional building methods and recreated a traditional space. There’s a surprise when entering the building.
— 2014 Woodworks BC Jury Comments
 

NUMBERS

Size: 20 000 sqft

Cost: $8.5 million on budget

Client: T'it'q'et Tribal Council & Health Canada

Services: Architect & Prime Consultant

 

ABOUT

The T'it'q'et Community Hall is designed to support the community's hosting role. The main Gathering space will accommodate 500 people for pow wows. Inspired by First Nations traditional building wisdom, the main spaces are sunk into the earth to maximize thermal resistance to the extreme climate. The building is ventilated entirely passively by capturing the high level of wind on site using a displacement ventilation system. These passive strategies will greatly reduce building’s energy load. The Health Centre is designed to capitalize on the synergy of integration with the Community Hall, maximizing exposure to health education and recreation opportunities.

 

Process